Gå videre til innhold
Livet under 2. verdenskrig gjenskapes i ny dokumentarserie på Viasat History. Se video her!

Pressemelding -

Livet under 2. verdenskrig gjenskapes i ny dokumentarserie på Viasat History. Se video her!

Viasat History starter det nye året med premiere på serien Gårdsliv under krigen, der historikeren Ruth Goodman og arkeologene Peter Ginn og Alex Langlands påtar seg en ny utfordring: Å  leve i et helt år som bøndene i Storbritannia under 2. verdenskrig – kun med datidens verktøy og materialer. 


På gården møter de mange av de samme utfordringene som bønder over hele Europa sto overfor under krigen. Også for norske bønder handlet hverdagen først og fremst om å overleve, med begrenset mat- og vareimport og vanskelige forhold. Serien har hatt stor suksess på BBC og tilbyr seeren en fascinerende blanding av krigshistorie, kreativ overlevelse og utholdenhet. I 1939 ble 60% av maten i Storbritannia importert. Da Tyskland blokkerte matimporten under krigen måtte bøndene øyeblikkelig finne en måte å produsere nok mat til hele landet på. Utfordringen de stod overfor var tøff; de måtte øke matproduksjonen på et tidspunkt der de manglet både varer og utstyr. Ruth, Peter og Alex ser fram til et år som bønder på gården i Hampshire i Sør-England. Men oppdraget viser seg å bli vanskeligere enn de først trodde når de må takle alt fra strenge inspeksjoner til matrasjoneringer og varemangel. Rundt dem blir britiske byer bombet og barn må jobbe hardt på gården for å øke produksjonen. Samtidig må den vanligvis så feministiske Ruth Goodman finne seg i å tilbringe mesteparten av sin tid kjøkkenet, uten de kjøkkenredskapene vi har i dag. Maten de selv spiste var naturligvis langt fra luksuriøs, selv ikke til jul. Da spiste de nemlig "murkey", en erstatning for kalkun som ofte ble brukt under krigen. "Murkey" er hovedsakelig lagd av epler, løk, brødsmuler og litt pølsekjøtt – svøpt i bacon og med to biter pastinakk som ben.

"Jeg er overrasket over hvor tøft det var følelsesmessig," forteller Ruth. Det de tidligere bare hadde lest og hørt om ble plutselig virkelighet, både gjennom egne opplevelser og fortellinger fra bønder som var der under krigen. "Vi måtte kjenne på disse følelsene over lengre tid og det var vanskelig," ser hun. "I tillegg hadde vi veldig dårlig vær, det regnet nesten hele tiden. Så det gjorde det vanskelig for oss å produsere mat," legger Peter til. Men angrer de på at de tok utfordringen? "Kanskje når jeg hadde gjørme til toppen av støvlene og jeg var søkkvåt... Nei, ikke en gang da," sier Ruth. 

Ruth, Peter og Alex har lagd flere program sammen, blant annet 'Tilbake til Viktoriatiden' og 'Edwardian Farm'. Gårdsliv under krigen har premiere på Viasat History mandag 7. januar klokka 20.

Se video her:Emner

Kategorier


Viasat Broadcasting er en del av Modern Times Group (MTG), en internasjonal underholdnings-kringkastingsgruppe med virksomheter innen fri-tv, betal-tv, radio og innholdsproduksjon på fire kontinenter. MTGs Viasat Broadcasting driver fri-tv- og betal-tv-kanaler som er tilgjengelige på Viasats egne satellitt-tv-plattformer og tredjepartsnettverk, og selskapet distribuerer også tv-innhold via internett. MTG er også hovedaksjonær i CTC Media, Russlands ledende uavhengige tv-kringkaster. Modern Times Group er et selskap i vekst og er børsnotert på Nasdaq OMX Stockholm. Besøk www.mtg.se for mer informasjon.

Pressekontakt

Vegard Klubbenes Drogseth

Vegard Klubbenes Drogseth

Pressekontakt Administrerende direktør i Viasat Viasat +47 46415920
Line Vee Hanum

Line Vee Hanum

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør, Nordic Entertainment Group Nyheter fra Nordic Entertainment Group. +47 92240464
Lene Forfang Paterson

Lene Forfang Paterson

Pressekontakt Pressekontakt Sport på Viasport, TV3 og Viasat 4. +47 48223899